- De Verenigde Staten hebben er in de maand mei 270.000 nieuwe banen bijgekregen, terwijl gerekend werd op ‘slechts’ 190.000.
- Dat is goed nieuws voor president Joe Biden, aangezien Amerikaanse verkiezingen vaak worden beslist door de stand van de economie.
- Maar wat kiest het bedrijfsleven: een stabiele economie en een wereldwijd ijzersterke dollar, of lagere belastingen onder rivaal Donald Trump?
- Lees ook: Verkiezingen VS: Trump en de stafchef van Biden strijden om steun van top-CEO’s (Engels)
ANALYSE – Eerder dit jaar leek het alsof de democratische presidentskandidaat Joe Biden te maken zou krijgen met economische tegenwind. Iets wat hem zou kunnen opbreken in zijn poging opnieuw verkozen te worden in november. Halverwege 2024 staan de zaken er een stuk rooskleuriger voor en slaat Biden Trump en de Republikeinen om de oren met de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Het contrast tussen de twee kandidaten kan bijna niet groter zijn: terwijl Biden handen schudt met andere regeringsleiders tijdens de herdenking van D-Day, bereidt Trump zich voor op een gesprek met zijn reclasseringsambtenaar als gevolg van zijn veroordeling in de zwijggeldstrafzaak.
In zijn speech in Normandië benadrukte de huidige Amerikaanse president het belang van allianties om krachtig op te treden. Zoals de Geallieerden dit 80 jaar geleden deden en zoals dit nu gebeurt, door Oekraïne te steunen tegen het autocratische regime in Rusland. Biden noemde specifiek het belang van de NAVO en riep zijn partners op ook vandaag en morgen op te staan om de democratie te verdedigen.
Indirect viel hij hiermee Trump aan, die geregeld het nut en de noodzaak van de NAVO ter discussie stelt.
Amerikaanse arbeidsmarkt overtreft verwachtingen
Tegelijkertijd, op het binnenlandse toneel, kwam het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics met cijfers die heel goed in het straatje passen van Biden. In de maand mei creëerde de economie 270.000 nieuwe banen, terwijl er rekening was gehouden met ‘slechts’ 190.000.
Hiermee werd de angst voor een verslechtering van de arbeidsmarkt in één klap weggenomen. We zien een duidelijk herstel ten opzichte van april, toen er 165.000 nieuwe banen bijkwamen.
Biden greep dit nieuws aan om zijn mijlpalen nog eens te herhalen. “Onder mijn verantwoordelijkheid hebben 15,6 miljoen meer Amerikanen de waardigheid en het respect die gepaard gaan met een baan. De werkloosheid is al 30 maanden op of onder de vier procent, de langste periode in 50 jaar. En een record aantal vrouwen in de werkende leeftijd heeft een baan."
In een land waarin verkiezingen vaak worden beslist door de stand van de economie zijn dit fijne rapportcijfers. Zeker wanneer je bedenkt dat de lonen de afgelopen maand zijn gestegen, zij het minimaal. Zo wordt er een zeker tegenwicht geboden voor de inflatie, die nog altijd hoger is dan de Amerikaanse koepel van centrale banken wenst (3,4 procent).
Kiest de VS voor een stabiele economie en een sterke dollar, of lagere belastingen?
Daar komt bij dat de dollar zo sterk als een huis blijft. De stabiele economie, de lage werkloosheid en de inflatie die blijft schommelen tussen de drie en vier procent zijn voor de Fed aanleiding om de rente niet te verlagen. De beleidsmakers voelen zich comfortabel genoeg om de rente op hetzelfde peil te houden, tussen de 5,25 en 5,5 procent.
In de EU stonden de collega’s van de Europese Centrale Bank (ECB) onder grotere druk om de rente te verlagen. Dit is vooral ingegeven door de schuldenlast van voornamelijk landen in Zuid-Europa en de wisselende prestaties van de Europese economie.
ECB-voorzitter Christine Lagarde gebruikte veel woorden om weinig te zeggen, zodat het niet duidelijk is of en hoeveel renteverlagingen we dit jaar nog kunnen verwachten. Hoe dan ook, de koers van de dollar steeg ten opzichte van de euro na de bekendmaking van de renteverlaging door de ECB. Zo lang de Fed de rente relatief hoog houdt en de ECB meer verlagingen overweegt, zal dit zo blijven.
Nu beide presidentskandidaten elkaar in de peilingen zo weinig ontlopen, is het interessant om te zien wat het Amerikaanse bedrijfsleven doet. Kiest het voor zekerheid met een stabiele economie en een wereldwijd ijzersterke dollar of voor lagere belastingen onder een onzeker gesternte?
Joey van Hanegem is valuta-expert bij Ebury.